Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Παραθέτω έξι σημαντικά tips που θα σε βοηθήσουν να είσαι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και άνετος/η καθώς σερφάρεις στο internet.

  1. Ποτέ μην μπαίνεις στο internet χωρίς antivirus και firewall! Για τους τσαμπατζήδες (σαν εμένα) προτείνω για antivirus το AVG Free και για firewall το COMODO Firewall. Για το AVG δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ρύθμιση, αλλά για το COMODO πρέπει να δώσεις κάποιες πάγιες εντολές για να μη σου σπάσει τα νεύρα. Μην πανικοβάλλεσαι! Δεν είναι κάτι περίπλοκο. Απλά όταν ξεκινήσεις τον Firefox με ενεργοποιημένο το COMODO, το firewall θα σου ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου για να σε ενημερώσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσπαθεί να κάνει σύνδεση με το ίντερνετ. Εσύ θα μαρκάρεις το κουτάκι που λέει στο COMODO να θυμάται την απάντησή σου και θα πατήσεις ALLOW. Το ίδιο θα κάνεις όταν το AVG προσπαθήσει να συνδεθεί στο internet. Έτσι, κάθε φορά που θέλει το AVG να κάνει update δεν θα ζητάει άδεια (κάτι που διαφορετικά καταντάει πολύ κουραστικό). Για τα υπόλοιπα προγράμματα που προσπαθούν να συνδεθούν με το internet καλό είναι να δίνεις εκείνη τη στιγμή την εντολή. Με το firewall είσαι πολύ πιο ασφαλής, καθώς καθορίζεις εσύ ποια προγράμματα συνδέονται με το internet. Έτσι, αν μολυνθείς από κάποιον ιό downloader ή ό,τι άλλο κακόβουλο δημιούργημα προσπαθεί να συνδεθεί με το διαδίκτυο για να σου κουβαλήσει επισκέπτες και προβλήματα, εσύ έχεις το πάνω χέρι, τον εντοπίζεις, τον εμποδίζεις πατώντας DENY και έχεις τη δυνατότητα να τον εξαλείψεις αφού ξέρεις τώρα το όνομά του και με μια αναζήτηση στον υπολογιστή σου να τον βρεις και να τον διαγράψεις.
  2. Κατεβάστε και εγκαταστήστε τον Mozilla Firefox (εξαιρετικός φυλλομετρητής -browser) και ξεχάστε μια για πάντα τον Internet Explorer! Τρομερά σταθερός, δεν παρουσιάζει σχεδόν ποτέ σφάλμα, σε αντίθεση με τον απαράδεκτο explorer. Στο navigation toolbar που σου παρέχει, εκτός από τα βασικά κουμπιά (Μπρος, Πίσω, Home, γραμμή διευθύνσεων κλπ), έχει και ένα πλαίσιο αναζήτησης με δυνατότητα επιλογής σε όποια μηχανή αναζήτησης εσύ θέλεις (π.χ. Google, Yahoo, κ.ά.) - εξαιρετικά χρήσιμο και βολικό. Επίσης διαθέτει εξαιρετικό pop-up blocker για όλες αυτές τις ενοχλητικές διαφημίσεις που στον explorer πετάγονται από το πουθενά και εμφανίζονται σε μικρά παραθυράκια. Ο Mozilla Firefox είναι  πολύ νοικοκυρεμένος φυλλομετρητής, αφού στο ίδιο παράθυρο μπορείς να έχεις ανοιχτές όσες ιστοσελίδες θέλεις, και στον ίδιο download manager (το μικρό παραθυράκι που εμφανίζεται όταν κατεβάζεις κάποιο αρχείο και σου δείχνει την πρόοδο) να κατεβάζεις όσα αρχεία θέλεις. (Αναφέρομαι στα Windows XP, όχι στα Vista τα οποία και δεν χρησιμοποιώ).
  3. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το McAfee Site Advisor. Είναι ένα προγραμματάκι που εφάπτεται στο Firefox και σε συμβουλεύει για το αν η ιστοσελίδα που θέλεις να επισκεφτείς είναι ασφαλής ή όχι. Εμφανίζεται κάτω αριστερά στο Firefox. Όταν κάνεις αναζήτηση π.χ. στο google δίπλα στα αποτελέσματα της αναζήτησης σου εμφανίζει τα σύμβολα ν,x και ? με τα αντίστοιχα χρώματα πράσινο, κόκκινο, γκρι. Επίσης όταν βρίσκεσαι σε ένα site το εικονίδιο του site advisor που βρίσκεται κάτω αριστερά παίρνει το αντίστοιχο χρώμα. Πράσινο:ΟΚ, Κόκκινο:Πρόβλημα, Γκρι:Δεν έχει ελεγχθεί ακόμα.
  4. Μην σε πιάνουν κορόιδο το banners του τύπου "YOU ARE THE WINNER-CLAIM YOUR PRIZE-999.999VISITOR-κλπ.". ΠΟΤΕ δεν κάνουμε κλικ σε αυτά τα banners. ΠΟΤΕ δε δίνεις τα αληθινά σου στοιχεία σε κανέναν, εκτός αν θέλεις να κάνεις παραγγελία μέσω κάποιας γνωστής και αξιόπιστης σελίδας π.χ. Amazon (να συμβουλεύεσαι τον Site Advisor πάντα). ΠΟΤΕ δεν δίνεις τα στοιχεία σου σε e-mail που σου ζητούν αριθμούς πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.
  5. Ό,τι κι αν κατεβάσεις, πρέπει πριν το ανοίξεις να το τσεκάρεις για τυχόν ιούς με το antivirus που διαθέτεις. Καλό θα είναι να αποθηκεύεις τα downloads σου σε διαφορετικό δίσκο από αυτόν που έχεις εγκατεστημένα τα προγράμματά σου. Αν δεν έχεις εξωτερικό δίσκο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα USB Flash disk που ούτως ή άλλως είναι απολύτως απαραίτητο για τη μεταφορά αρχείων.
  6. Προσοχή στα αρχεία με επέκταση .exe ! Είναι αρχεία που εγκαθιστούν κάποια εφαρμογή, πρόγραμμα ή ιό! Μόνο αν γνωρίζεις ακριβώς τι είναι και εμπιστεύεσαι την πηγή προέλευσης του αρχείου - μόνο τότε να το ανοίξεις!
Με καλή άμυνα και πολύ προσοχή είναι δύσκολο να αποκτήσεις προβλήματα με ιούς.
Καλό σερφάρισμα λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου