Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ίντερνετ - Επικοινωνία - Χρήστης με Χρήστη.

Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χρηστών είναι οι εξής:
  1. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Email)
  2. Social Networking Websites
  3. Blogs
  4. Youtube κλπ.
  5. Skype
  6. Messengers
  7. Wave
  8. Chatrooms
  9. Forums
  1. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο λειτουργεί όπως ένα πραγματικό ταχυδρομείο. Γνωρίζοντας τη διεύθυνση κάποιου άλλου χρήστη, μπορείς να του στείλεις κάποιο ''γράμμα'' δηλαδή email, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται κι από ένα "δέμα" που εν προκειμένη ονομάζεται επισυναπτόμενο αρχείο. Υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέχονται δωρεάν από εταιρίες όπως η google με το gmail, η yahoo και η hotmail μεταξύ άλλων.
  2. Social Networking Sites είναι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις, τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες του με τα άτομα που βρίσκονται στις επαφές του, να κάνει γνωριμίες και να αναζητήσει δικτύωση ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Τέτοιες υπηρεσίες παρέχονται από ιστοχώρους όπως Facebook, Myspace, hi5, Orkut, Twitter, Windows Live Spaces και Zoo.gr .
  3. Τα Blogs είναι ιστοχώροι που αποτελούνται μια σειρά δημοσιεύσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί είναι οτιδήποτε, όπως Νέα , πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία. Οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν το σχόλιο τους σε όποια δημοσίευση επιθυμούν, όπως και στο παρόν ιστολόγιο (blog). Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα μπλογκ, όπου αυτό παρέχεται δωρεάν πχ. Blogger, Wordpress, Yooblog κ.ά.
  4. To youtube δεν είναι μόνο ένα site όπου μπορούμε να λιώσουμε με τις ώρες βλέποντας ντοκυμαντέρ, ταινίες, ειδήσεις, βίντεοκλιπ ή και κάθε λογής χαζομάρα που μοιράζεται από τους εκατομμύρια χρήστες. Είναι και ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας με χρήστες που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς. Αυτή η επικοινωνία γίνεται με τη δυνατότητα σχολιασμού των βίντεο, την ανταλλαγή προσωπικών μυνημάτων και την ανάρτηση βιντεοϊστολογίου (VLOG). Το ίδιο συμβαίνει και στα greektube, metacafe, dailymotion κλπ.
  5. Το Skype είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο χωρίς χρέωση, ή σε αριθμούς τηλεφώνου με χρέωση διαφορετική από αυτή των άλλων δικτύων. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (ΙΜ) και βιντεοκλήση σε πραγματικό χρόνο καθώς και αποστολή αρχείων. Τέλος δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης και αμφίδρομης επικοινωνίας με περισσότερους από έναν χρήστη.
  6.  Ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και βίντεο παρέχουν και άλλες εφαρμογές όπως το Windows Live Messenger και το Googletalk .
  7. Το Wave είναι μια νέα υπηρεσία της Google που φιλοδοξεί να αντικαταστίσει το παραδοσιακό email.
  8. Τα chat rooms είναι χώροι όπου οι χρήστες επικοινωνούν μεταξύ τους με αποστολή γραπτών μηνυμάτων στους χρήστες που βρίσκονται στο ίδιο chat-room σε πραγματικό χρόνο.
  9. Τα forums είναι ένας χώρος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων συνήθως πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου